Σάββατο, Οκτωβρίου 22

Τα κινητά δεν σχετίζονται με τον καρκίνο(;)

Νέα στοιχεία πως η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου δημοσίευσαν επιστήμονες από τη Δανία.


Η δυνητική συσχέτιση κινητών-καρκίνου διχάζει την επιστημονική κοινότητα τις δύο τελευταίες δεκαετίες που τα κινητά έχουν μπει στη ζωή μας.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από το Ίδρυμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου (ICE) και βασίσθηκε σε στοιχεία από 358.403 ανθρώπους, οι οποίοι διέθεταν επί χρόνια κινητό – έως 18 χρόνια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), οι χρήστες των κινητών δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου απ’ ό,τι οι μη χρήστες.

Τα νέα ευρήματα έρχονται έπειτα από μια σειρά μελετών που κατέληξαν σε ανάλογο συμπέρασμα. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες μελέτες που σκόρπισαν αμφιβολίες για την ασφάλεια των κινητών, ωθώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιήσει πως θα μπορούσαν να είναι «δυνητικά καρκινογόνα».

«Δυνητικά καρκινογόνο» σημαίνει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συσχέτιση με τον καρκίνο, αλλά ούτε μπορεί να αποδειχθεί. Στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εντάσσεται και ο καφές.
Γι’ αυτό τον λόγο, το βρετανικό υπουργείο Υγείας και άλλοι διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί συνιστούν να γίνεται η χρήση κινητών τηλεφώνων από άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών μόνον σε περίπτωση ανάγκης – και τα τηλεφωνήματα να είναι πολύ σύντομα.

Τα νέα ευρήματα

Η νέα μελέτη έδειξε πως δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου ή του κεντρικού νευρικού συστήματος μεταξύ των χρηστών και των μη χρηστών κινητών.

Από τους 358.403 χρήστες κινητών, οι 356 ανέπτυξαν γλοίωμα (είναι ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου) και 846 καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος. Και οι δύο αναλογίες είναι ίσες με αυτές που παρατηρούνται μεταξύ των ατόμων που δεν χρησιμοποιούν κινητό.

Ακόμα και μεταξύ των εθελοντών που είχαν κινητό επί 13 ή περισσότερα χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου δεν ήταν υψηλότερος.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως το όλο θέμα πρέπει να συνεχίσει να διερευνάται για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος έπειτα από πολλές δεκαετίες χρήσης – και βεβαίως για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν επιπτώσεις από τη χρήση κινητού από την παιδική ή εφηβική ηλικία, όπως κατά κόρον συμβαίνει σήμερα.

Αναδημοσίευση από: Τα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου